Klickbaits, “tar nettet med storm”, “går viralt” og fenomener som får både meg og “nettet til å koke”

Klickbait, eller klikkagn på norsk, er en nedsettende betegnelse på en “villedende eller overdreven tekst eller bilde som skal få folk til å klikke på en lenke på en nettside”

* en tittel som består av to setninger

* et følelsesmessig løfte

*tilbakeholder viktig informasjon for leseren

Wikipedia

Jeg har en veldig dårlig og ikke minst irriterende egenskap. Jeg irriterer meg over så mangt og mye. Og de begrepene og fenomenene jeg skal skrive litt om nå vekker en smule harme.

Klickbaits er et fremadstormende fenomen, media gjør nesten hva som helst for å overgå hverandre. Til å begynne med bet jeg på absolutt alt, men etter litt egentrening er jeg blitt flinkere altså.

Her følger noen eksempler, vi har alle vært borti dem og i varierende grad av nysgjerrighet går jeg ut fra. Jeg er litt misunnelig på dere som klarer å “bla” forbi. Men jeg er på vei, det jobbes med saken og grad av interesse er absolutt å betrakte som redusert

***

To setninger, følelsen den gir oss er jo nysgjerrighet og forteller ikke hvem eller hva synderen er. Et skoleeksempel rett og slett.

Historien var ikke verre enn at det var familiens hund som natterstid hadde gjort fra seg i barnets toalett (eller potte som vi sier i Norge)

Folk har kameraer overalt nå, så det er ikke den ting eller aktivitet vi ikke skal få med oss. Undringens tid er så definitivt over

Eksemplene er mange. Ville dyr fascinerer jo på et annet nivå, det er ikke på noe måte planlagt eller regissert. Det er som regel ekte vare vi får servert.

Igjen, to setninger, den pirrer noe i oss, ønsket etter å finne ut hva eller hvem som kommer

Jeg biter på, men nei. Ikke var det en Boa constrictor og ikke falt det noe ned fra himmelen. Det var heller ikke en buss fullastet med bjørnejegere med ladde gevær.

Det var en ulv, så langt ut av videoens rekkevidde at man såvidt skimter den. Den aner en smule drama der fremme og lusker klokt inn i skogen igjen.

Jeg kjenner på den gode gamle følelsen, lurt igjen Fahle, når skal egentlig du lære ?

***

“Du vil ikke tro hva..”

Det andre fenomenet i nyhetsappene er denne “Du vil ikke TRO hva denne hunden, katten, ungen eller et eller annet menneske GJØR..” Her legges ofte spenningsnivået HØYT og det er altså ikke måte på, gjerne med et bilde, og jeg biter på

De er jeg med litt tid blitt bittelitt flinkere til å ignorere, men likevel. Bare må slenge med et par eksempler her og.

Nei, den fikk ikke utenomjordisk hjelp. Ikke kom en tiger og gnagde opp låsen heller……… Den brukte nettingen (med passe størrelse til potene hans) til å klatre opp med og dyttet opp taket som var ei skive av bølgeblikk med en liten stein oppå.

Snytt det er følelsen jeg alltid sitter igjen med. Snytt, men av og til, ikke for ofte sitter jeg ihvertfall med en bitteliten følelse av å være underholdt.

Veldig ofte dyr i hovedrollen i disse “du vil ikke tro hva..” videosnuttene

***

Mennesker er flinkere til å få Nettet til å koke.

Rett og slett et bilde av en bestefar som var over gjennomsnittet kjekk fra ca andre verdenskrig. Og så skal nettet KOKE av den grunn ?

Og så har vi spøkelseskladd-varianten. Det kommer tydelig i fram i denne teksten til bildet som altså igjen, får nettet til å koke. Her er det en virkelig grøsseraktig innledning. Jeg blir og nysgjerrig, men på motsatt grunnlag, Jeg leter etter det jordiske, og er ute etter en naturlig forklaring

stirret øyet rødt og sårt. Scrollet meg nedover i historien og der mellom bena til jentungen kan muligens de konspiratorisk anlagte og Lilli Bendriss-fan “se” et par mystiske støvler (?)

Jeg ser stein og eller berg-knatter som står lengre nede på stranden der. Kjenner jeg koker litt selv over at noen kan ta et såpass lite barn og stille henne så langt utpå kanten. For meg ser det ut som det er et stykke ned der.

***

SÅ ER DET FENOMENET JEG VIRKELIG FÅR KLØE AV..

Dette klippet går viralt

Det denne lille verdensberømte jenta gjorde var at hun med hendene sine og mimikk prøvde og dempe foreldrenes applaudering av noe som skjedde oppe på scenen der.

Men muligens litt vansker med å få kontakt med mammaen sin der når hun sitter med bredbremmet hatt og solbriller innendørs. (samt øredobber jeg tror påvirker hørselen)

Men altså, intet mindre enn VIRALT

***

Som jeg nevnte tidligere er kameraer absolutt overalt, også på dashbordet i bilen og på hjelmer feks. Ved ulykker og i forsikringsøyemed helt klart en fordel, og ikke minst ved nestenulykker. De mest vanvittige hendelser som faktisk har en overlevelsesmulighet lik null, men som alltid går noenlunde skadefritt. og da Selvfølgelig GÅR VIRALT


Avslutter disse eksemplene med en hund som ser ut som den er blitt både overkjørt og rygget over gjentatte ganger. Han sleper seg framover og folk flest fatter selvfølgelig sympati for dyret og gir mat og godbiter.

Så hopper hunden videre fornøyd og mett på fire friske føtter inn i solnedgangen. Kudos til den bikkja, den har forstått saker og ting. en Oscar for beste hovedrolle burde vært innen rekkevidde.***

Men, kan disse begrepene benyttes på hjemmebane ?

Barna mine og jeg har egen gruppe på snapchat der det bare er oss 4 som kommuniserer .

“Family Squad” et sted der vi kan utveksle bilder, beskjeder og ymse hendelser. Som vist i eksempel nedenfor her

Eldstemann som da var 19, var i trøndelag på julebord av alle ting.

Jeg våknet tidlig søndags morra og man griper jo etter mobilen for å se hva klokka er. Appsymbolet signaliserte at det var aktivitet på Family Squad gruppa. Jeg ble glad og fikk så vidt gnidd meg litt i øynene for så og lese denne

Hadde jeg hatt kamera på veggen da, og det hadde fanget reaksjonen min da jeg leste dette..

Klickbait nr 1

Halvveis våken mor aner fred og ingen fare, så leser hun DENNE meldingen

Klickbait nr 2

Du vil ikke tro ansiktsuttrykket mora får når hun ser hvem som egler seg innpå sønnen hennes på julebord

Klickbait nr 3

Reaksjonen denne mora får når hun ser bilde fra sønnens første julebord får nettet til å koke

Klickbait nr 4

Klippet av denne mammaen som prøver å stikke skarpe gjenstander i øynene går viralt

***

Takk for oppmerksomheten og til neste gang

Stay close, see you on the flip side

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: